Lov, etik og tavshedspligt

Sundhedsloven

Sundhedsloven er en dansk lov, der blev lavet da nogle af sundhedsvæsnets opgaver overgik fra amterne til regionerne da de blev lavet i 2005. Regionerne har ansvar for ydelserne i sygehusvæsnet og praksissektoren og kommunerne har ansvar for kommunale sundhedsordninger eks. genoptræning eller hjælpemidler til når man kommer hjem fra sygehuset. I sundhedsloven står der hvem der har ret og adgang til sundhedsvæsnet. I sundhedsloven står der også beskrevet at der skal være let adgang til sundhedsvæsnet, der skal være høj kvalitet, sammenhæng mellem ydelserne, valgfrihed, et gennemsigtig sundhedsvæsen og kort ventetid på behandling (Kristensen 2014). § 3. I sundhedsloven omhandler at kommunerne og regionerne er ansvarlig for at tilbyde en befolkningsrettet indsats med henblik på forebyggelse, sundhedsfremmende og  behandling af den enkelte. (Ministeriet for sundhed og forebyggelse 2010
Vi synes ikke der er muligheder nok for en kvinde som kvinden i casen med KOL – da hun ikke har ressourcer eller muligheder for at komme ud af hjemmet, har hun heller ikke mulighed for at benytte sig af kommunes og regionens rehabiliteringstilbud som har nogle kriterier man skal opfylde for at deltage.  Ligeledes falder hun udenfor Hjørring kommunes sundhedspolitik, hvis vision bygger på at:

    At lægge år til livet
    At lægge liv til årene
    Lighed i sundhed

Der mangler lighed i sundhed når sådan en kvinde falder ned mellem to stole, på denne måde får hun hverken lagt liv til årene eller år til livet – derfor vil vi undersøge hvilke interventioner der kunne være relevant for at få en kvinde med hendes behov mobiliseret. (Hjørring kommune 2014).



Etik og tavshedspligt 

Når man laver et interview med patienter eller fagpersoner, er det vigtigt at starte med at give dem den nødvendige information om, hvad projektet går ud på, hvad deres rettigheder er og at vi som interviewer, har tavshedspligt.  Vi er som studerende ved alle former for dataindsamling forpligtet til at overholde de gældende etiske og juridiske retningslinjer. (Sygeplejerskeuddannelsens ledernetværk 2013)

I denne forbindelsen har vores vejleder skrevet under på samtykke til interviewet og sygeplejersken som vi interviewede har skrevet under på en samtykkeerklæring, som giver hende nogle rettigheder. Dette indebærer blandt andet at deltagelsen er frivillig og at den interviewede til enhver tid kan trække sig fra deltagelse – hvis det skulle ske vil de informationer som personen har bidraget med ikke blive anvendt. Informantens oplysninger bliver ydermere behandlet fortroligt og anonymt, samt en sikring om at oplysninger brugt i projektet vil blive opbevaret forsvarligt, makuleret senest 3 uger efter endt eksamen  og at der ingen risici er forbundet ved deltagelse i projektet (Sygeplejerskeuddannelsens ledernetværk 2013)




https://www.familieuniverset.dk/saadanhjaelperdu/paaplejehjem/besoegsrestriktioner/PublishingImages/paragraf400x200.jpg



Ingen kommentarer:

Send en kommentar